IHI_IMI_Sağlık_Kanser
  19 Mayıs 2025  - 19 Mayıs 2025  /   Çevrim içi

Değerli Araştırmacılar,

Kanser vakaları tüm dünya genelinde hızla artmaktadır. Avrupa, dünya nüfusunun onda birine sahip olmasına rağmen bu vakaların yaklaşık dörtte biri Avrupa'da bulunmaktadır. 2010-2020 yılları arasında kanserle yaşayan kişi sayısı %3,5 artmıştır. Avrupa Komisyonu tarafından 2040 yılına kadar bu oranın %18 daha yükselmesi ve ölüm nedenleri arasında kanser kaynaklı ölümlerin ilk sırada yer alması beklenmektedir. Kanser hastalarının yarısında mevcut tedavilere direnç gelişmesi, daha etkili tedavilere ihtiyaç olduğunun önemli bir göstergesidir. Son on yılda geliştirilen 150 kanser ilacından yalnızca 9’unun çocuklarda tedavi için onaylanması, ilaç geliştirme süreçlerindeki büyük boşluğu da ortaya koymaktadır.

Yenilikçi Sağlık Girişimi (IHI)ilaç araştırmaları, medikal teknolojiler, biyoteknoloji, aşı ve dijital sağlık alanlarında yürütülen araştırma ve yenilik projelerine fon sağlayan bir kamu-özel sektör kurumsallaşmış ortaklığıdır. 

Avrupa'nın Kanseri Yenme Planı ve Ufuk Avrupa Kanser Misyonu doğrultusunda, Yenilikçi İlaçlar Girişimi (IMI) ve IHI programları kapsamında kanserin biyolojik mekanizmasını daha iyi anlamak, erken ve doğru teşhis yöntemleri geliştirmek ve tedavi süreçlerini daha etkili hale getirmek için birçok yenilikçi proje hayata geçirilmiştir. Projeler kapsamında akciğer, kolorektal, meme ve prostat gibi yaygın kanser türlerinin yanı sıra, çocuklarda sık görülen beyin ve kan kanserleri gibi nadir kanserler de araştırılmaktadır. 

Şu ana kadar, IMI ve IHI Programları tarafından kanserin önlenmesi, teşhisi ve tedavisine yönelik 22 projeye toplam 480 milyon Avro fon sağlamıştır.

IMI ve IHI programları kapsamında, 19 Mayıs 2025 tarihinde kanserle mücadele alanında çığır açan projelerden bazıları ile ilgili önemli bilgilerin paylaşılacağı çevrim içi bir etkinlik düzenlenecektir. Etkinlik ile ilgili detaylı bilgiye link üzerinden erişebilir ve etkinliğe kayıt yaptırabilirsiniz.

Etkinlikte tanıtılacak olan projeler aşağıda paylaşılmaktadır:

📌 PIONEER: Prostat Kanserinde Doğru Tedavi Yöntemlerinin Belirlenmesi

Prostat kanserine yönelik geliştirilmiş bu projede, klinik araştırma ve dijital sağlık verilerinden faydalanılarak yenilikçi veri platformu oluşturulmuş ve prostat kanseri hastalarının tarama, tanı ve tedavi süreçleri iyileştirilmiştir.

📌 OPTIMA: Kanserle Yapay Zeka Tabanlı Mücadele

Bu projede, prostat, meme ve akciğer kanserlerinde doktor ve hastaların doğru tedavi kararları almasına yardımcı olmak için yapay zeka tabanlı karar destek araçlarının geliştirilmesi amaçlanmaktadır. Bu amaçla, 200 milyondan fazla kişiye ait verilerle Avrupa'nın ilk büyük ölçekli, birbirine entegre onkoloji veri ve analiz platformunun kurulması hedeflenmektedir.

📌 CANCER-ID: Kanser Tedavisinde Likit Biyopsi Teknolojileri 

Likit biyopsi teknolojilerinin klinik araştırmalarda ve kanser tedavisinde daha yaygın kullanımını destekleyecek bilimsel ilerlemeler sağlanmıştır. Bu projede, kanserli tümörlere ait biyobelirteçleri (CTC, ctDNA, miRNA) izole etmek ve analiz etmek için standart protokoller geliştirilmiş ve bu yöntemlerin uygulanabilirliği çok merkezli çalışmalarda doğrulanmıştır. Ayrıca, immün kontrol noktası inhibisyonu tedavisinden fayda görebilecek hastaların seçilmesinde likit biyopsilerin nasıl kullanılabileceğine dair protokoller geliştirilmiştir.

📌 GUIDE-MRD: Rezidüel Kanserin Tespiti

Erken evre kanser hastalarında, dolaşımdaki tümör DNA’sı (ctDNA) testi ile hastalığın kalıntılarının tespit edilerek ek tedaviden (kemoterapi veya radyoterapi gibi) fayda görebilecek hastaların belirlenmesi için klinik bir deneme yürütülerek yenilikçi çözümler geliştirilmesi hedeflenmektedir.

📌 IMAGIO: Girişimsel Onkoloji Yaklaşımı ile Kanser Tedavisi

Kanser tedavisinde sağlıklı hücrelere zarar vermeden doğrudan tümör hücrelerini hedefleyen girişimsel onkoloji yöntemlerinin geliştirilmesi amaçlanmaktadır. Bu projede, akciğer ve karaciğer kanserleri ile yumuşak doku kanserine odaklanılarak yeni nesil girişimsel onkoloji görüntüleme teknikleriyle kanser tedavi yöntemlerinin etkinliğinin artırılması ve yan etkilerinin azaltılması hedeflenmektedir.

Bu projeler kapsamında elde edilen önemli sonuçlar, kanser ile mücadelede araştırmaların ulaştığı noktayı göstermektedir. Daha etkili, hızlı ve kişiselleştirilmiş tedavi yöntemleri ile gelecekte kanserin tamamen yenilebileceği günler çok da uzak olmayabilir! 

IHI çağrılarına başvuru yaparak, sağlık alanında çığır açıcı, disiplinler arası ve sektörler arası araştırma ve yenilik faaliyetlerini gerçekleştirecek iş birlikleri kurabilir, hasta odaklı bir araştırma ekosistemine dahil olarak, hastalar ve toplum için somut fayda yaratacak proje ekiplerinde yer alma fırsatı yakalayabilirsiniz. 

Ufuk Avrupa Sağlık Kümesi